آشنایی با انواع بتن؛ قسمت دوم

27 اردیبهشت 1402
0 دیدگاه
آشنایی با اواع بتن

انواع بتن

در مطلب آشنایی با انواع بتن؛ قسمت اول راجع به انواع بتن و ویژگی‌های هر کدام پرداختیم. در شماره‌ی دو این نوشتار به سراغ بررسی ادامه‌ی لیست می‌رویم.

انواع بتن
انواع بتن

بتن با مقاومت بالا

بتن‌هایی که مقاومت آن‌ها بیش از 40 مگاپاسکال است را می‌توان بتن با مقاومت بالا نامید. این افزایش مقاومت با کاهش نسبت آب به سیمان حتی کمتر از 0.35 به دست می‌آید.

بتن با کارایی بالا

این بتن‌ها با استاندارد خاصی مطابقت دارند؛ اما در هیچ موردی محدود به مقاومت نخواهند بود. لازم به ذکر است که تمام بتن‌های با مقاومت بالا می‌توانند از نوع با کارایی بالا باشند. اما همه بتن‌های با کارایی بالا (HPC) بتن با مقاومت بالا نیستند. استانداردهایی که با بتن با عملکرد بالا مطابقت دارند در فهرست زیر آمده‌اند:

  • افزایش قدرت در سنین پایین  بتن
  • جاگذاری آسان بتن
  • عوامل نفوذپذیری و چگالی
  • گرمای هیدراتاسیون
  • عمر طولانی و دوام
  • سختی و خواص مکانیکی عمرانه
  • نگرانی‌های زیست‌محیطی

 

بتن خود تراکم

مخلوط بتن هنگامی که در جای خود قرار می‌گیرد با وزن خود متراکم می‌شود و به‌عنوان بتن خود یکپارچه در نظر گرفته می‌شود. این بتن با وزن خود شکل گرفته و در نتیجه نیازی به وارد کردن هیچ لرزشی به‌صورت مجزا به آن وجود ندارد.

این مخلوط کارایی بالاتری دارد. مقدار اسلامپ بین 650 تا 750 خواهد بود. این بتن به دلیل کارایی بالاتر به‌عنوان بتن روان نیز نامیده می‌شود. مناطقی که آرماتور ضخیم وجود دارد، بتن خود تراکم بهترین عملکرد را از خود نشان می‌دهد.

بتن شاتکرید یا بتن پاشنده

در اینجا نوع بتن در نحوه اعمال آن بر روی ناحیه ریخته‌گری متفاوت است. بتن با کمک یک نازل به داخل قاب یا قالب سازه‌ای آماده شده شلیک می‌شود. ازآنجایی‌که پرتاب در فشار هوای بالاتر انجام می‌شود، فرایند قرار دادن و فشرده‌سازی هم‌زمان با شلیک انجام می‌شود.

بتن متخلخل یا نفوذپذیر

بتن متخلخل یا نفوذپذیر بتن‌هایی هستند که به شکلی طراحی شده‌اند که قابلیت عبور آب از خود را داشته باشند. این نوع بتن در هنگام طراحی دارای 15 تا 20 درصد فضای خالی از حجم بتن خواهد بود. بتن متخلخل با فرایند اختلاط منحصربه‌فرد، عملکرد، روش‌های کاربرد و غیره به وجود می‌آید.

این بتن در ساخت روسازی‌ها و مسیرهایی که مشکلات آب طوفان وجود دارد استفاده می‌شود. آب طوفان از این روسازی‌های بتنی عبور کرده و به آب‌های زیرزمینی می‌رسد. ازاین‌رو بیشتر مسائل زهکشی حل شده است.

بتن مکیده

بتن با محتوای آب بیش از مقدار مورد نیاز در قالب ریخته می‌شود. سپس آب اضافی با کمک پمپ مکش بدون اینکه بتن گیرش کند، خارج می‌شود. ازاین‌رو سازه بتنی یا سکو در مقایسه با تکنیک ساخت‌وساز معمولی زودتر آماده استفاده خواهد بود. این بتن‌ها در مدت 10 روز به مقاومت فشاری 28 روزه خود می‌رسند و مقاومت فشاری این سازه‌ها در مقایسه با انواع بتن معمولی 25 درصد بیشتر است.

کاربردهای مختلف انواع سیمان
کاربردهای مختلف انواع سیمان

بتن پمپ شده

یکی از چالش‌های اصلی بتن مورداستفاده در ساخت‌وسازهای بزرگ به‌ویژه برای سازه‌های مرتفع، انتقال بتن به ارتفاع است. ازاین‌رو یکی برای آنکه بتن به‌راحتی پمپاژ شود، بتنی قابل پمپاژ طراحی شده است.

بتن مورد استفاده برای پمپاژ باید کارایی کافی داشته باشد تا به‌راحتی از طریق لوله منتقل شود. لوله مورد استفاده صلب یا شیلنگ انعطاف‌پذیر خواهد بود که بتن را به ناحیه مورد نظر تخلیه می‌کند. بتنی که استفاده می‌شود باید ماهیتی سیال داشته باشد و به اندازه کافی مواد ریز و همچنین آب برای پر کردن فضاهای خالی وجود داشته باشد. هر چه مواد ریزتر استفاده شود، راحت‌تر می‌توان مخلوط بتنی را کنترل کرد.

بتن مهر

بتن مهری یک بتن معماری است که در آن می‌توان الگوهای واقعی مشابه سنگ‌های طبیعی، گرانیت‌ها و کاشی‌ها را با قرار دادن لنت‌های مهر زنی حرفه‌ای به دست آورد. این مهر زنی زمانی روی بتن انجام می‌شود که در شرایط پلاستیکی قرار دارد. لکه‌های رنگ‌آمیزی و بافت‌های مختلف در نهایت ظاهری بسیار شبیه به سنگ‌های طبیعی گران‌تر می‌دهد. ظاهر زیبایی‌شناسی بالایی را می‌توان از یک روکش مهر شده  و به‌صرفه از نظر اقتصادی به دست آورد. این نوع بتن در ساخت راهروها، کف داخلی و پاسیو استفاده می‌شود.

آهک

این نوع بتن است که در آن سیمان با آهک جایگزین می‌شود. کاربرد اصلی این محصول در کف، گنبد و همچنین طاق است. این نوع سیمان‌ها برخلاف سیمان‌های دیگر دارای فواید زیست‌محیطی و بهداشتی فراوانی هستند. این محصولات تجدیدپذیر هستند و به‌راحتی تمیز می‌شوند.

آسفالت بتن

بتن آسفالت یک ماده مرکب، مخلوطی از سنگ‌دانه‌ها و آسفالت است که معمولاً برای روکش جاده‌ها، پارکینگ‌ها، فرودگاه‌ها و همچنین هسته سدهای خاکی استفاده می‌شود.

بتن غلتکی

این‌ها بتن‌هایی هستند که با کمک تجهیزات حرکتی زمین مانند غلتک‌های سنگین قرار می‌گیرند و متراکم می‌شوند. این بتن عمدتاً در حفاری و نیازهای پر کردن به کار می‌رود. بتن غلتکی دارای مقدار سیمان کمتری بوده و برای سطح مورد نیاز پر شده‌اند. این بتن‌ها پس از تراکم، چگالی بالایی ایجاد می‌کنند و در نهایت به یک بلوک یکپارچه قوی تبدیل می‌شوند.

لیست انواع سیمان
لیست انواع سیمان

بتن مقاوم سریع

همان‌طور که از نام آن پیداست این بتن‌ها چند ساعت پس از ساخت استحکام پیدا می‌کنند. ازاین‌رو حذف قالب آسان می‌شود و ازاین‌رو ساخت‌وساز ساختمان به‌سرعت پوشش داده می‌شود. بتن با مقاومت سریع کاربرد گسترده‌ای در تعمیرات جاده دارند؛ زیرا می‌توانند پس از چند ساعت دوباره مورداستفاده قرار گیرند.

بتن شیشه‌ای

شیشه بازیافتی را می‌توان به‌عنوان سنگ‌دانه در بتن استفاده کرد؛ بنابراین، ما یک بتن از دوران مدرن به دست می‌آوریم؛ بتن شیشه‌ای. شیشه جذابیت زیبایی بتن را افزایش می‌دهد. همچنین این نوع بتن از استحکام طولانی‌مدت و عایق حرارتی بهتری بهره‌مند است.

امیدواریم که از خواندن این مطلب لذت برده باشید. به شما توصیه می‌کنیم که برای آشنایی بیشتر با صنعت ساختمان به مطالب دیگر موجود در این زمینه سری بزنید.

مقاله انگلیسی

ارسال دیدگاه